Maapähkinäallergiat todennäköisesti vähentyisivät, jos kaikille lapsille annettaisiin maapähkinöitä jo 4–6 kuukauden iästä alkaen. Noin 1–2 prosenttia länsimaiden lapsista potee maapähkinäallergiaa.
Tiedot perustuvat kolmen laadukkaan maapähkinäallergiatutkimuksen aineistoihin, jotka yhteensä koostuvat yli 2 100 lapsen seurantatiedoista. Tietojen avulla tutkijat mallinsivat, millaisia vaikutuksia eri iässä aloitetulla maapähkinöiden syömisellä olisi maapähkinäallergioiden määrään koko väestössä.
Mallinnuksen perusteella suurin vaikutus tulisi, jos kaikki lapset alkaisivat syödä maapähkinöitä viimeistään puolen vuoden ikäisinä. Lapsilla, joilla on jo ihottumaa ja merkkejä allergiataipumuksesta, maapähkinät kannattaisi aloittaa jo neljän kuun iässä.
Jos näin tehtäisiin, jopa lähes 80 prosenttia lasten maapähkinäallergioista voisi jäädä kehittymättä, tutkijat kirjoittavat. Vaikutus heikkenee tasaisesti mitä myöhemmin maapähkinöiden syöminen aloitetaan. Valtaosa maapähkinäallergioista todetaan ensimmäisen elinvuoden aikana.
Tutkimus julkaistiin The Journal of Allergy and Clinical Immunology -lehdessä.