Jatkuvasti liian lyhyiden yöunien nukkuminen saattaa lisätä insuliiniresistenssiä ja mahdollisesti suurentaa riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen. Tuoreessa tutkimuksessa tämä havaittiin naisilla, jotka osana tutkimusta lyhensivät yöuniaan noin kuuteen tuntiin.

Insuliiniresistenssi tarkoittaa insuliinin tehon heikkenemistä, jonka takia haimalla on vaikeuksia tuottaa sitä riittävästi, jotta veren sokeritasot pysyvät kurissa. Kun resistenssi kehittyy pitkälle, edessä on tyypin 2 diabetes.

Tutkimukseen osallistuneet 38 naista nukkuivat yleensä 7–9-tuntisia yöunia, mutta osana tutkimusta he lyhensivät uniaan 1,5 tunnilla kuuden viikon ajaksi. Toisena tutkimusjaksona he nukkuivat normaalisti.

Tutkimusjaksojen päätteeksi tehdyt mittaukset osoittivat naisten insuliiniresistenssin lisääntyneen 15 prosenttia lyhyiden yöunien jälkeen. Muutos oli vielä jonkin verran suurempi vaihdevuodet ylittäneillä. Vaikutukset vähitellen katosivat sen jälkeen, kun naiset palasivat normaaliin unirytmiinsä.

Aiemmissa tutkimuksissa univaje on yhdistetty muun muassa korkeaan verenpaineeseen, sydän- ja verisuonitauteihin ja glukoosiaineenvaihdunnan häiriintymiseen. Nyt julkaistut tulokset lisäävät näyttöä univajeen haitoista etenkin naisilla ja vihjaavat haittojen ilmaantuvan jo suhteellisen vähäisen univajeen jälkeen ainakin, jos univaje jatkuu pitkään. Tulokset olisi silti hyvä varmistaa suuremmissa tutkimuksissa.

Tulokset julkaistiin Diabetes Care -lehdessä.

fi