Monet hyvinvointialueet aloittavat influenssan riskiryhmiin kuuluvien influenssarokotukset marraskuun alussa, kertoo Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos (THL) tiedotteessaan.
Influenssarokotteen saavat maksutta ne, joiden terveydelle influenssa aiheuttaa oleellisen uhan tai joiden terveydelle rokotuksesta on merkittävää hyötyä. Tähän riskiryhmään kuuluvat 65 vuotta täyttäneet, 6 kuukauden – 6 vuoden ikäiset lapset, raskaana olevat ja sairautensa tai hoitonsa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat.
Maksutta rokotteen saavat myös pitkäaikaisesti laitosmaisissa olosuhteissa asuvat ja potilaiden tai asiakkaiden välittömään hoitoon tai huoltoon osallistuva sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö sekä lääkehuollon työntekijät. Myös varusmiespalveluksen tai vapaaehtoisen asepalvelukset aloittaville tarjotaan ilmainen rokote. Maksutta rokotteen saavat myös ne henkilöt, jotka ovat toistuvasti läheisessä kontaktissa vakavalle influenssalle erityisen alttiiseen ihmiseen tai sellaiseen vakavalle influenssalle alttiiseen, jota ei voida suojata influenssarokotteella.
Tällä kaudella influenssarokotteen saavat maksutta lisäksi ne, joilla on riski sairastua lintuinfluenssaan. Heitä ovat muun muassa turkistarhoilla ja siipikarjan parissa työskentelevät, virkaeläinlääkärit, laboratoriotyöntekijät, jotka ottavat tai käsittelevät lintuinfluenssanäytteitä, sekä muut, joilla on suuri riski saada lintuinfluenssatartunta työnsä tai muun olosuhteen vuoksi.
Influenssarokotteen yhteydessä voi ottaa myös koronarokotteen
Tänä syksynä kaikille 65 vuotta täyttäneille, 18 vuotta täyttäneille koronan riskiryhmiin kuuluville ja 12 vuotta täyttäneille voimakkaasti immuunipuutteisille suositellaan myös koronarokotteen tehosteannosta. Tehostetta suositellaan riippumatta siitä, montako koronarokoteannosta on saanut tai kuinka monta kertaa on sairastanut koronataudin.
Edellisestä koronarokotteesta tai minkä tahansa koronavariantin sairastamisesta on kuitenkin pitänyt kulua vähintään kolme kuukautta, jotta rokotteesta olisi toivottavaa hyötyä. Tehosteannoksena käytetään varianttiräätälöityjä valmisteita.
Tiedot rokotusjärjestelyistä omalta hyvinvointialueelta
Hyvinvointialueet tiedottavat alueellaan, miten riskiryhmien influenssa- ja koronarokotukset järjestetään ja milloin ja missä rokotukset voi käydä ottamassa.
Muut kuin maksuttomaan influenssarokotukseen oikeutetut voivat ostaa rokotteen apteekista lääkärin reseptillä ja käydä pistättämässä sen esimerkiksi terveysasemalla. Rokotteen voi hakea myös yksityiseltä lääkäriasemalta. Osa työnantajista tarjoaa influenssarokotuksen työntekijöilleen työterveyshuollon kautta.
Koronarokotteita ei ole toistaiseksi saatavissa työterveyshuollosta tai reseptillä apteekeista.