Papujen, linssien ja muiden palkokasvien lisääminen ruokavalioon näyttäisi auttavan kolesterolin ja veren glukoositasojen hallinnassa, tuore meta-analyysitutkimus osoittaa.

Tutkimuksessa yhdistettiin ja analysoitiin 30 satunnaistetun ja kontrolloidun tutkimuksen ja 1 900 potilaan tiedot. Osallistujat saivat palkokasveja osana tutkimusta.

Tulosten perusteella palkokasvien lisääminen ruokavalioon paransi potilaiden kokonaiskolesterolia ja pienensi LDL-kolesterolin pitoisuuksia jo kuuden viikon koejakson jälkeen. Myös potilaiden paastoglukoositasot laskivat.

Palkokasvien terveysvaikutukset on liitetty niiden sisältämiin kuituihin ja kasviproteiiniin. Palkokasvien lisääminen todennäköisesti myös vähentää joidenkin muiden ruokien syömistä, mikä myös voi parantaa ravitsemusta.

Tutkimus julkaistiin European Journal of Nutrition -lehdessä.

fi
Yksityisyytesi

Kun vierailet sivustollamme, voimme tallentaa tai hakea tietoja selaimestasi, pääsääntöisesti evästeiden muodossa. Näitä tietoja käytetään pääsääntöisesti analytiikassa ja saadaksemme palvelun toimimaan odottamallasi tavalla. Kunnioitamme yksityisyyttäsi, ja voit valita mitkä evästeet haluat hyväksyä. Tiedot eivät yleisesti tunnista sinua suoraan, mutta ne voivat tarjota juuri sinulle mukautetun verkkokokemuksen. Jos olet käynyt verkkosivustollamme aiemmin ja hyväksynyt evästeiden käytön, voit aina poistaa ne siirtymällä selaimesi yksityisyysasetuksiin.